Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Zengin, Fatma" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Anamur muzunun (Musa cavendishii) antidiabetik ve antioksidatif özelliklerinin belirlenmesi
    (Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi, 2021) Zengin, Fatma; Şener, Aysun
    Bu çalışmada Muz (Musa cavendishii) meyvesinin LC-MS/MS ile fenolik bileşikleri, toplam fenolik bileşik miktarı, toplam antioksidan miktarı , diyabette anahtar konumda olan ?-glikozidaz ve ?-amilaz üzerine inhibisyon etkisi ve antibakteriyel aktivitesi gibi biyoaktif özellikleri incelenmiştir. Metanol ve etanol kullanılarak elde edilen özütlerden incelenen özütler arasında metanol özütünün en yüksek toplam fenolik içeriğe sahip olduğu belirlenmiştir. İncelenen metanol ve etanol özütlerinde en fazla bulunan fenolik asit kuinik asittir. Kuinik asit bakımında metanollü özütün (6.51 ± 0.002 mg / g), etanollü özütten (4,54 ± 0,001 mg / g) daha zengin olduğu bulunmuştur. Metanol özütünün (0.23 ± 0.000 mg / g) akonitik asit içeriğinin, etanollü özütten (0.008 ± 0.000 mg / g) çok daha yüksek olduğu saptanmıştır. Amentoflavon için, metanol özütündeki içeriği (0.006 ± 0.000 mg / g), etanol özütüne (0.004 ± 0.000) kıyasla nispeten daha zengin olduğu tespit edilmiştir. Metanol özütü ayrıca hesperidin (0.015 ± 0.000 mg / g) içermektedir fakat bu bileşik etanol özütünde saptanmamıştır. Metanol, etanol ve hekzan kullanılarak elde edilen özütlerin toplam fenolik bileşik miktarları gallik asite eşdeğer olarak 0.33 – 2.12 mg/g arasında değişirken, en yüksek toplam fenolik bileşik metanollü özütte bulunmuştur. Meyve özütlerinin antioksidan kapasiteleri, DPPH yöntemine göre serbest radikal giderici etkisi 0.64-4.84 mM TE/ g özüt arasında değişirken, FRAP yönteminde indirgeme gücü kapasitesi 0.98- 6.32 mM TE/ g özüt arasında değişmiştir. En güçlü antioksidan etki her iki yöntemde de metanollü özütte gözlenmiştir. ?-glikozidaz inhibisyonu IC50 cinsinden 5.45-7.45 mg/mL arasında farklılık gösterirken, ?-amilaz inhibisyonu ise IC50: 9.70-13.2 mg/mL arasında değişmiştir. ?-glikozidaz ve ?-amilazı inhibe etmede metanollü özüt en etkili bulunmuş olup değerler sırasıyla 5.45 mg/mL ve 9.70 mg/mL tespit edilmiştir. Muz meyve özütlerinden metanol ve etanol ile edilen özüt Escherichia coli'ye karşı sırasıyla 12.73±0.35 mm ve 9.87±0.30 mm düzeylerinde antibakteriyel etki gösterirken, Staphylococcus aureus'a karşı sırasıyla 3.87±0.25 mm ve 2.43±0.21 mm olmuştur.
  • [ X ]
    Öğe
    LC–MS/MS characterization, antidiabetic, antioxidative, and antibacterial effects of different solvent extracts of Anamur banana (Musa Cavendishii)
    (The Korean Society of Food Science and Technology, 2021) Gedük, Aysun Şener; Zengin, Fatma
    The main objective of this study was to examine the phenolic compounds and the antibacterial, antioxidant, anti-?-glucosidase and anti-?-amylase activities of the different extracts (methanol, ethanol and hexane) of Musa cavendishii collected from the Anamur district in Turkey. LC–MS/MS was used to identify phenolic compounds. Quinic acid, acotinic acid, hesperidin and amentoflavone were identified in methanol extract. These phenolic compounds, excluding hesperidin, were also identified in the ethanol extract. Methanolic extract appeared the most active in all enzyme inhibition, antibacterial and antioxidative activity assays which is mainly due to its rich phenolic content. The methanol extract of banana showed the highest anti-?-glucosidase and anti-?-amylase activities with IC50 values of 5.45 ± 0.39 mg/mL, 9.70 ± 0.29 mg/mL, respectively. This study showed that methanol and ethanol extract, especially the methanol extract, have potential for use in the development of functional foods for reducing the diabetes and bacterial risks. © 2021, The Korean Society of Food Science and Technology.

| Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi | Kütüphane | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Balcalı Mahallesi, Güney Kampüs, 10. Sokak, No: 1U, Sarıçam, Adana, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim