Yazar "Keyf, Pelin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bioactive potential of ripened white cheeses manufactured in different geographical regions of Turkey(Wiley, 2023) Keyf, Pelin; Ugurlu, Ozlem; Erkin, Ozgur Cem; Aydemir, Levent Yurdaer; Erbay, ZaferThis study investigated the potential bioactive properties of white cheeses produced in different regions of Turkey, including their potential antioxidant, antihypertensive, antidiabetic, antimicrobial, and anticancer activities. The cheese samples were analyzed both before and after in vitro digestion. The study found that all cheese samples exhibited significant angiotensin-converting enzyme inhibition activity both before (45.5%-70.1% for 0.03 g cheese/mL) and after in vitro digestion (25.5%-63.5% for 0.0167 g cheese/mL), whereas alpha-amylase inhibition activity was present in all samples (in the range of 5.1%-50.0% for 3.0 x 10(-5) g cheese/mL) but disappeared after digestion, and alpha-glucosidase inhibition activity was only detected after in vitro digestion (from 20.5% to 60.4% for 5.6 x 10(-5) g cheese/mL), indicating potential antidiabetic properties. However, antimicrobial and anticancer activities were not observed in any of the samples. The results also suggest that the bioactivity potential of white cheese may vary depending on the region of production, as cheeses from the Marmara region exhibited high alpha-glucosidase inhibition activity after digestion. In conclusion, while white cheese is a valuable addition to the diet due to its high nutritional value and potential health benefits. This study revealed the bioactive potential of ripened white cheese and in vivo investigations of the cheese components would better show their possible benefits.Öğe Türkiye'nin farklı bölgelerinde klasik yöntemle üretilmiş olgun beyaz peynirlerin biyoaktif özelliklerinin belirlenmesi(Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi, 2023) Keyf, Pelin; Erbay, Zafer; Aydemir, Levent YurdaerBiyoaktif bileşenler, vücutta bir ya da daha fazla hedef fonksiyonu olumlu bir şekilde etkilerler ve antihipertansif, antioksidan, antidiyabetik, antimikrobiyal, antikanser, opioid, kolesterol düşürücü veya obezite önleyici aktivite gibi birçok fonksiyonu içerisinde bulundukları gıdalara sağlayabilirler. Bu bileşenlerin gıdadaki varlığı ve aktiviteleri kadar, sindirim süreçlerindeki kararlılıklarının da belirlenmesi şarttır. Peynirler gıda tedarik zincirinin en büyük ve önemli parçasını oluşturmaktadır. Son yıllarda peynirlerin fonksiyonelliği, içerdiği biyoaktif bileşenler ve bu bileşenlerin gösterdiği biyoaktif özellikler yoğun bir şekilde araştırılmaktadır. Ülkemizde üretilen peynirlerin biyoaktiviteleri ile alakalı çalışmalar ise azdır. Bu tez çalışmasında, ülkemizin farklı bölgelerinde, inek sütünden kültür kullanmadan üretilmiş ve 6 ay olgunlaştırılmış beyaz peynirler toplanarak biyoaktiviteleri analiz edilmiştir. Analiz edilen peynir örneklerinin suda çözünür ekstraktlarında, antioksidan (ABTS katyon radikali ve metal iyonu bağlama), antihipertansif (ACE inhibisyonu), antidiyabetik (?-amilaz ve ?-glukozidaz inhibisyon) ve antimikrobiyal (E. coli K12, S. aureus ATCC 25923) etkileri, in vitro sindirim öncesi ve sonrasında belirlenmiştir ve üretilen peynirlerin bölgesel farklılıklarından kaynaklanan çeşitliliğin biyoaktivite üzerindeki etkileri de tartışılmıştır. Anahtar Kelimeler: beyaz peynir, biyoaktivite, antihipertansif, antidiyabetik, in vitro sindirim