Yazar "Gedük, Aysun Şener" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Effect of Fermentation Parameters on Bioethanol Yield from Miscanthus(2022) Oussou, Kouame Fulbert; Ünal, Mustafa Ümit; Gedük, Aysun ŞenerDilute sulphuric acid and alkaline pre-treatments (NaOH) followed by enzymatic hydrolysis (Cellic CTec2) were used to release sugars from Miscanthus giganteus. In order to determine optimum pre-treatment conditions pyrolysis was carried out using H2SO4 and NaOH at 0.5 and 1% (w/v) and 120°C and 180°C for 10 and 90 min. Pre-treatments with NaOH (0.5%, w/v), 120°C, 90 min resulted in highest total fermentable sugar concentration (32.78g/L). Ethanolic fermentations were performed at 25°C and 30°C with or without nitrogen source addition using Saccharomyces cerevisiae. Both temperature and nitrogen supplementation affected bioethanol yields from Miscanthus giganteus. Higher bioethanol yields were obtained with nitrogen addition at temperatures. The fermentation at 30°C with nitrogen addition gave the highest bioethanol yield.Öğe LC–MS/MS characterization, antidiabetic, antioxidative, and antibacterial effects of different solvent extracts of Anamur banana (Musa Cavendishii)(The Korean Society of Food Science and Technology, 2021) Gedük, Aysun Şener; Zengin, FatmaThe main objective of this study was to examine the phenolic compounds and the antibacterial, antioxidant, anti-?-glucosidase and anti-?-amylase activities of the different extracts (methanol, ethanol and hexane) of Musa cavendishii collected from the Anamur district in Turkey. LC–MS/MS was used to identify phenolic compounds. Quinic acid, acotinic acid, hesperidin and amentoflavone were identified in methanol extract. These phenolic compounds, excluding hesperidin, were also identified in the ethanol extract. Methanolic extract appeared the most active in all enzyme inhibition, antibacterial and antioxidative activity assays which is mainly due to its rich phenolic content. The methanol extract of banana showed the highest anti-?-glucosidase and anti-?-amylase activities with IC50 values of 5.45 ± 0.39 mg/mL, 9.70 ± 0.29 mg/mL, respectively. This study showed that methanol and ethanol extract, especially the methanol extract, have potential for use in the development of functional foods for reducing the diabetes and bacterial risks. © 2021, The Korean Society of Food Science and Technology.Öğe Tatlı Sorgum Posası ile Yapılan Silajların Önemli Fermantasyon Özellikleri(2024) Yücel, Celal; Gedük, Aysun Şener; Yücel, DeryaHayvancılığımızın önemli düzeyde kaliteli kaba yeme ihtiyacı bulunmaktadır. Hayvancılığın ihtiyacı olan kaliteli kaba yem temin etme arayışları devam etmektedir. Çalışma, tatlı sorgum posası ile yapılan silajların fermantasyon özellikleri ve silaj olarak kullanılabilme potansiyelinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada, 21 farklı tatlı sorgum (Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.) çeşit ve hattı materyal olarak kullanılmıştır. Tarla denemeleri, ikinci ürün koşullarında Doğankent/Adana’da 2016 ve 2017 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmada etanol elde etmek için bitkilerin hasadı, salkımdaki tanelerin süt ile hamur olum dönemi arasındaki tarihlerde yapılmıştır. Özsuyu alınan saplar (posa) silaj yapılarak bazı önemli silaj özellikleri incelenmiştir. İki yıllık ortalamalara göre kuru madde (KM) oranı % 27.33 ile 37.86, ham kül oranın KM bazında 37.0-65.6 g kg-1 ve pH değerinin 3.019-3.341 arasında değiştiği saptanmıştır. Ayrıca organik asitlerden laktik asit, asetik asit, propiyonik asit ve bütirik asit içeriklerinin sırasıyla 21.80-46.44, 4.753-11.565, 0.00-2.596 ve 0.155- 1.513 g kg-1 KM aralığında olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre tatlı sorgum bitkisinin özsuyu alınan saplarından elde edilen silajların fermantasyon özellikleri bakımından kaba yem olarak değerlendirilebilecek potansiyele sahip olduğu belirlenmiştir. Akdeniz bölgesinde ikinci ürün olarak yetiştirilen tatlı sorgum posasının silaj olarak değerlendirmesi alternatif kaba yem kaynağı olabilecektir.