Yazar "Dölekoğlu, Celile Özçiçek" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe COVID-19 Sürecinde Ev Dışı Gıda Tüketiminin Değişimi(2023) Haseki, Murat İsmet; Oğuz, Sibel; Buzcu, Zafer; Dölekoğlu, Celile ÖzçiçekEkonomik gelişmeyle birlikte birçok ülkede değişen tüketici istekleri ve ihtiyaçları ev dışında gıda tüketim yapılarını da değiştirmiştir. Tüketicilerin hangi nedenlerle ev dışında gıda tüketim yaptığının bilinmesi pazarın bölümlendirilmesi, işletmelerin kendini konumlandırması dolayısıyla varlıklarının sürdürülmesi için önemlidir. Dinamik olan pazar içinde özellikle olağanüstü durumlarda tüketicilerin davranışlarının belirlenmesi daha da önemli olmaktadır. 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisi, tüm endüstrilerde köklü değişikliklere yol açmıştır hizmet sektörü ve yeni bir yola evrilmiştir. Bu çalışma Türkiye’de COVID-19 pandemi sürecinde ev dışı gıda tüketiminde meydana gelen değişime odaklanmıştır. Çalışmanın amacı, tüketici düzeyinde değişiklikleri ortaya koymak ve COVID-19’un ev dışı gıda tüketimine etkisini belirlemektir. Bu amaçla Edirne, Iğdır, Sinop, Muş Adana, Gaziantep, Diyarbakır ve Kayseri illerinde basit tesadüfi yöntemle seçilen 800 kişiyle çevrimiçi anket yapılmıştır. Ev dışı gıda tüketiminde COVID-19 öncesine göre yaklaşık 8 puan düşme yaşanmıştır. Tüketiciler en fazla sosyal ve psikolojik, tasarruf, hedonik nedenlerle ev dışı gıda tüketimi (FAFH) yapmaya devam ederken, öncelikle sağlık ve besleyicilik nedenleri ile tüketim yapmamaktadır.Öğe Dimensions of household food waste in Turkey(Bononia University Press, 2021) Dölekoğlu, Celile Özçiçek; Gün, Sema; Şengül, Seda; Var, Isıl; Giray, HandanFood waste creates an increasing concern at the global level and searching methods how to solve food waste is also a significantly increasing. Finding adequate solutions and implementing is only possible through defining the problem. To solve a complicated problem like food waste which interests large population and has different kind of features for each product is a time consuming. At this point, revealing food waste at the different stages is important. The biggest share from the waste is taken by households. This study covers the analyses results of the surveys conducted in 3 big cities in different geographic region in order to identify household food waste’s level in Turkey. Totally 1155 surveys were conducted in Erzurum, İzmir and Adana in June 2016 and 2017. In addition to food waste, its perception, food purchase and store behaviors of the consumers were investigated. The results show that households wasted about 7.5 tonnes food during the month surveys carried out. Only 180 families out of 1155 had no food waste and this number is higher in Erzurum. The highest food waste was observed in Adana where it was 3.3 tonnes per month while it was 2.6 tonnes in Erzurum and 1.6 tonnes in İzmir. © 2021, Bononia University Press. All rights reserved.Öğe Investigation of the Effects of Motivation and Attitude on Donation Intention with SEM(2023) Özcan, Büşra; Dölekoğlu, Celile ÖzçiçekEven though donation has become more institutionalized, the behaviors, attitudes, motivations, and perspectives of the individuals are always crucial. In extraordinary events such as economic crises, natural disasters, and epidemics, charity and donation are more important. The sharing of time and labor becomes even more important in addition to material assistance. There are studies on donation, donation motives, and donation behaviors in the literature. However, these studies have mostly focused on blood and organ donation. There are limited empirical studies on philanthropy, donor intention perception, and motivation in Turkey. Considering that philanthropy involves not only material donations but also time and labor, it would be useful to reveal which motivation is important in philanthropy and donation. The purpose of this paper is to examine the influence of motivation and attitude on donation intention. Survey data from 407 respondents are analyzed using confirmatory factor analysis, and structural equation modeling. The survey was conducted in Adana. According to the research results; it was determined that attitude, self-oriented, and volunteerism have a positive and significant effect on donation intention. Altruism and other-oriented perfectionism have no significant effect on donation intention.Öğe Türkiye'de Hane halkı Gıda İsrafının Boyutları(2017) Dölekoğlu, Celile Özçiçek; Gün, Arife Sema; Öngel, Işıl Var; Şengül, Seda; Giray, Fatma Handan; Dağlıoğlu, CansuGıda israfı küresel düzeyde artan bir endişe yaramakta ve azaltmak için çözüm yolları arayışlarını da artırmaktadır. Doğru çözümlerin bulunması ve uygulanabilmesi sorunun tanımlanmasıyla mümkün olacaktır. Gıda israfı gibi geniş kitleleri ilgilendiren, her ürün için farklı özellikler içeren karmaşık bir sorunun çözümü de zaman alıcıdır. Gıda israfında hangi aşamalarda israfın nasıl olduğunu ortaya koymak bu noktada önemlidir. İsrafta en büyük payı haneler almaktadır. Bu çalışma Türkiye’de hane düzeyinde gıda israfını belirlemek amacıyla farklı coğrafyalarda bulunan 3 ilde yapılan anket sonuçlarını içermektedir. Anketler 2016 ve 2017 Haziran ayında Erzurum, İzmir ve Adana ilinde 1155 hane ile yapılmıştır. Çalışmada israf miktarının yanı sıra atık yönetimi, israf algısı, gıda satın alma ve muhafaza rutinleri de değerlendirilmiştir. Anket yapılan dönemde hanelerin toplam israfı yaklaşık 7,5 ton/ay’dır. 180 ailede israf olmadığı gözlenmiştir. Erzurum’da israf yapmayan hane sayısı diğer illere göre yüksektir. En yüksek israfın Adana ilinde olduğu belirlenmiştir. Adana’da haftalık 823 kg ürün israf edilirken, Erzurum’da 652 kg, İzmir’de ise 393 kg israf yapılmıştırÖğe Urban Agriculture: Search for Agricultural Practice in Urbanized Rural Areas(2017) Dölekoğlu, Celile Özçiçek; Gün, Arife SemaRapid urbanization in developing countries involves unplanned migration, unemployment and poverty. The steady shrinking of rural areas and the use of agricultural land for other purposes are progressively increasing the pressure on natural resources. This development on the one hand increases the risk to food security, and on the other triggers climate change. The rural population who migrate to the cities or who are absorbed into urban areas continue their agricultural activities in the urban in order to provide themselves with an income or to maintain their food security. In the big cities of the developed world, contact with nature is kept by means of hobby gardens, recreational areas and urban and suburban plant and animal farming, and creative ideas such as roof gardens can be found. This development, known as urban agriculture, is practiced by 800 million people in the world. Urban agriculture has many economic, social and environmental benefits, but it may also have risks and adverse effects. In this study, the developments in this area in Turkey and the world are presented, and all aspects of its effects and outcomes are discussed.