Yazar "Akçakaya, Fatma Gizem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı bitki çaylarının farklı demleme sıcaklığı ve depolama koşullarına bağlı olarak biyoaktif özelliklerinde meydana gelen değişimlerin belirlenmesi(Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, 2018) Akçakaya, Fatma Gizem; Aydemir, Levent YurdaerBu çalışmada tüm dünyada yaygın olarak tüketilen tıbbi aromatik bitkilerden adaçayı sapı ve yaprağı, ıhlamur çiçeği ve yaprağı ile tarçın kabuğu kullanılarak 3 farklı sıcaklıkta (75, 85 ve 95°C) demlenerek üretilen çayların suda çözünür toplam fenolik (TFEM) ve flavonoid madde (TFLM) miktarları, serbest radikal (SRBK) ve demir iyonlarını (DBK) bağlama kapasiteleri, pH ve renk değerleri incelenmiştir. Ayrıca bu çaylar +4 ve -18°C'de 30 gün boyunca depolanarak bahsedilen özelliklerinin depo kararlılıkları belirlenmiştir. Demleme sıcaklığı arttıkça ortama geçen fenolik madde ve antioksidan bileşen miktarında da artış olmuştur ve +4°C'de depolanan örneklerin daha kararlı oldukları tespit edilmiştir. Renk değerleri genel olarak sıcaklığa ve depolama koşuluna bağlı olarak değişmiştir ve en belirgin değişiklikler genelde b* değerlerinde ölçülmüştür. Adaçayı yaprağı çayları en düşük TFEM (9288±353 ile 19949±487 µg GA/g arasında) ve en yüksek TFLM (247±3 ile 343±13 mg QC/g arasında) değerlerine sahip olurken ıhlamur çayları en düşük en düşük SRBK'ye (43±0,0 ile 79±0,0 µmol trolox/g arasında) sahip olurken tarçın çayları en yüksek SRBK'ye (83±10 ile 103±3 µmol trolox/g arasında) sahip olmuşlardır. Tüm çay örneklerinin demir bağlama kapasiteleri oldukça düşüktür. Elde edilen çaylar genel olarak hafif asidik yapıda olmuşlardır ve pH değerleri 4,5 ile 5,9 arasında değişmiştir. Ihlamur çiçeği çayları ve ıhlamur yaprakları çayları birbirlerine yakın TFEM, SRBK ve DBK değerlerine sahip olmuşlardır. Ancak ıhlamur çiçeği çaylarının TFLM değerleri aynı sıcaklıkta demlenen ıhlamur yaprağı TFLM'lerinden oldukça yüksektir. Her iki depolama sonucunda adaçayı sapı çaylarının SRBK değerleri 2,0 ile 2,4 kat arasında artarken, TFEM değerleri genel olarak korunmuştur. Depolama esnasında en büyük kayıplar tarçın çaylarında tespit edilmiştir. Bu çalışma ile kullanılan materyallerden üretilen çayların sıvı veya katı halde depolanacak ürünler için doğal koruyucu katkı maddesi olma potansiyeli olduğu ortaya koyulmuştur.Öğe DETERMINATION OF THE BEST FUNCTIONAL CHICKPEA CULTIVARS BY TOPSIS TECHNIQUE(2019) Aydemir, Levent Yurdaer; Akçakaya, Fatma GizemTechnique for order preference by similarity to ideal solution (TOPSIS) analysis was firstly applied to rank the most suitable registered chickpea cultivars among (12×3=36 samples) alternativesbased on their functional properties. Chickpeas were grown in controlled trial fields of state research institutes in Adana (in 2014-2015) and Erzurum (2015) regions which had mild-hot andcold climate conditions, respectively. Total phenolic (TPC) and water-soluble protein (WSPC)contents, free radical scavenging (FRSA) and iron chelating (ICA) activities, and water binding(WBC) and oil binding (OBC) capacities of extracts were determined. Equal weights were assigned for the parameters in TOPSIS application and the distances of each alternative from idealpositive and negative solution points and closeness coefficients were determined. Considerablevariations were observed for TPC, FRSA and ICA. The average values of determined parametersin each group (location, year, location and year) were close to each other. Significant low positivecorrelations were not determined between TPC, FRSA and ICA while any significant correlationswere determined between the WSPC, OBC, and WBC (P?0.05). Aydın cultivar had the highestscore for its antioxidant and technical functions (closeness coefficient was 7.02E-01) and followedby Çakır (5.59E-01) and Azkan (4.91E-01). This study showed the suitability of TOPSIS analysisin agriculture and food science area when the sample number was high and many different properties of samples were considered.