Yazar "Sorkulu, Gamze" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Antimikrobiyal yaprak ekstraktlarının fourier dönüşümlü kızılötesi (FTIR) spektroskopisi ile karakterizasyonu(Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi, 2020) Sorkulu, Gamze; Kelebek, Pınar KadiroğluBitkiler farklı bileşenler içeren kompleks yapılar olduklarından her birinin biyolojik etkisi farklıdır. Buna bağlı olarakantimikrobiyal ve antioksidan özellikleri gösterme dereceleri her bir bitki için farklılık göstermektedir. Bu tez çalışmasında mersin, defne, alıç, ıhlamur, sarımsak, dut, zeytin, melisa ve avokado gibi antimikrobiyal aktivite gösteren bitkilerin yapraklarının ekstrakları farklı çözücülerle (su, etanol ve etanol/su) hazırlanarak toplam fenolik madde tayini, antioksidan kapasite ve antimikrobiyal aktivitegibi biyoaktif özellikleri belirlenmiş ve Fourier Dönüşümlü Kızılötesi (FTIR) spektroskopisi gibi hızlı ve hassas bir yöntem kullanılarak makromoleküler yapıları karakterize edilerek ortak yönleri ortaya konulmuştur. Yapılan deneyler sonucunda toplam fenolik madde miktarı en yüksek mersin yaprağının etanol ekstraktında 414,80 mg gallik asit/ g KM, en yüksek antioksidan kapasite ise hem ABTS yöntemi hem de DPPH radikal süpürücü antioksidan aktivite tayin yöntemi ile melisa yaprağının etanol/su ekstraktında (%99,64 - %93,83) belirlenmiştir. Antimikrobiyal aktivite ise agar kuyucuk difüzyon yöntemiyle tayin edilerek alıç yaprağının etanol ekstraktının Escherichia coli üzerine (E. coli) en fazla inhibe edici etki gösterdiği belirlenmiş, Staphylococcus aureus (S. aureus) ve Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa) üzerine en yüksek antimikrobiyal etkiyi gösteren yaprak ektraktı ise melisa yaprağının etanol ektraktı olarak tepsit edilmiştir. FTIR spektrumları, 4000 ve 400 cm?¹ aralığında; etanol ve etanol- suyun çözücü olarak kullanıldığı ekstraktlarda benzer pikler verdiğini göstermiştir. Anahtar Kelimeler:FTIR, antimikrobiyal aktivite, antioksidan kapasite, toplam fenolik madde