Yazar "Engin, Hatice" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Evaluation of food safety processes by numerical methods in catering and fast-food chains in adana after the Covid-19 pandemic(Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, 2024) Engin, Hatice; Gündüz, SelimBu çalışmada, Adana, Türkiye'deki catering endüstrisi ve fast-food zincirlerinde COVID-19 pandemisinin gıda güvenliği uygulamalarına etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Restoranlardan gıda üretim şirketlerine kadar çeşitli gıda ile ilgili işletmeleri temsil eden 103 katılımcı üzerinde anketler yapılmıştır. Çalışma, şirket karakteristiklerini, boyutu, iş türünü, çalışan sayısını ve gıda güvenliği yönetim sistemi (GGYS) durumunu incelemektedir. Ayrıca, katılımcılar ile COVID-19 ile ilişkilendirilen gıda güvenliği önlemlerini tartışılmıştır. Sonuçlar, çoğunluğun gıda güvenliği yönetimi için Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP) sistemlerini uyguladığını göstermiştir. Çoğu işletmenin, GGYS içinde pandemileri potansiyel acil durumlar olarak tanıdığı; ancak, personel eğitimi ve kaynak temini konusunda farklılıkları bulunduğu belirlnemiştir. Katılımcılar, ekipman/ham madde hijyenini ve personel farkındalığını önceliklendirmiştir. Genel olarak, çalışma, COVID-19 pandemisi gibi krizler sırasında gıda güvenliği direncini sağlamak için proaktif önlemlerin ve sürekli adapte olmanın önemini vurgulamaktadır.