Yazar "Abdullahoğlu, Delal" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı kavuzsuz arpa genotiplerinin ß-glukan ve dirençli nişasta içerikleri(Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi, 2022) Abdullahoğlu, Delal; Akkaya, Murat ReisArpa (Hordeum vulgare L.) dünyadaki en önemli tahıllardan biridir. Türkiye'de arpa buğdaydan sonra üretilen ikinci önemli tahıldır. Arpanın, içerdiği ham protein, diyet lif, dirençli nişasta ve özellikle yüksek ?-glukan oranı nedenleriyle besinsel lif olarak kullanılabileceği belirtilmiş ve gıda sanayinin çeşitli alanlarında kullanım olanakları araştırılmaya başlanmıştır. ?-glukanın yanı sıra arpanın protein, nişasta ve B vitaminleri içeriği bakımından da zengin olması arpa bazlı ürünlerin potansiyel kullanımını artırmaktadır. Bu çalışmada Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden temin edilen 2 adedi kavuzlu (Akhisar-98, Hilal) ve 12 adedi kavuzsuz (Güldeste, InbonH1-46, Övd3-108, InbonH1-25, InbonH1-49, Övd3-115, Övd3-103, Övd3-106, InbonH1-6, InbonH1-3, Övd3-124 ve Özen), 4 adedi çeşit (Güldeste, Hilal, Akhisar-98 ve Özen), 10 adedi ileri hat (InbonH1-46, Övd3-108, InbonH1-25, InbonH1-49, Övd3-115, Övd3-103, Övd3-106, InbonH1-6, InbonH1-3 ve Övd3-124) ve 3 adedi (Övd3-108, Hilal ve Özen) iki sıralı, 11 adedi (Güldeste, InbonH1-46, InbonH1-25, InbonH1-49, Övd3-115, Övd3-103, Övd3-106, InbonH1-6, InbonH1-3, Övd3-124 ve Akhisar-98) altı sıralı olan 14 farklı genotipte arpa materyali kullanılmıştır. Arpa genotiplerinde NIRS (nem, ham protein, ham lif, ham yağ, kül ve nişasta), ?-glukan ve dirençli nişasta analizleri yapılmıştır. Analizi yapılan kavuzlu arpa numunelerinin; nem oranı %11.46-11.57 arasında, ham protein oranı %14.37-16.11 arasında, ham lif oranı %0.07-5.72 arasında, ham yağ oranı %1.17-1.57 arasında, kül oranı %1.46-1.69 arasında, nişasta oranı %46.5-69.93 arasında, ?-glukan oranı %4.90-5.31 arasında ve dirençli nişasta oranı %6.72-6.90 arasında tespit edilmiştir. Kavuzsuz arpa genotiplerinde ise; nem oranı %10.22-13.73 arasında, ham protein oranı %13.35-17.55 arasında, ham lif oranı %0.28-5.26 arasında, ham yağ oranı %1.16-2.91 arasında, kül oranı %0.15-1.98 arasında, nişasta oranı %57.63-71.51 arasında, ?-glukan oranı %2.89-5.84 arasında ve dirençli nişasta oranı %6.38-8.11 arasında olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre özellikle ?-glukan ve dirençli nişasta oranlarının kavuzsuz arpa numunelerinde kavuzlu arpa numunelerine göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.