Yazar "İlgaz, Ceren" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Ultrasonik destekli ekstraksiyonun, fermentasyonun ve proniozomal enkapsülasyonun zeytin yaprağının biyoaktif özellikleri üzerine etkisi(Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2025) İlgaz, Ceren; Kelebek Kadiroğlu, PınarZeytin hasadı ve zeytinyağı üretimi sırasında elde edilen zeytin yaprakları, yüksek fenolik içerikli ekstraktların geri kazanımı için önemli bir yan üründür. Bu tez çalışmasında, ultrasonik destekli ekstraksiyonun (UDE), Lactiplantibacillus plantarum (Lb. plantarum) suşları kullanılarak fermantasyonun ve nano-taşyıcı sistemler olan proniozomal enkapsülasyonun, zeytin yapraklarının biyoaktif özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Optimize edilen UDE koşulları, fermente olmayan Gemlik çeşidi zeytin yaprakları için %30 genlikte- %70 etanol konsantrasyonda ve 5 dakika ekstraksiyon süresi, Lb. plantarum ATCC 14917 ile fermente edilerek elde edilen eksrakt için %30 ultrasonik genlik- %30 etanol konsantrasyonu- 5 dakika ekstraksiyon süresi ve Lb. plantarum ATCC-BAA 793 ile fermente edilerek elde edilen ekstrakt için %45 ultrasonik genlik- %10 etanol konsantrasyonu- 10 dakika ekstraksiyon süresi olarak belirlenmiştir. 21 günlük fermantasyon işleminin sonunda, Lb. plantarum ATCC 14917 (hidroksitirozol; 126,89 mg/L) suşu, Lb. plantarum ATCC-BAA 793 (85,93 mg/L) suşundan daha yüksek oleuropeinolitik aktivite göstermiştir. Ayrıca, fermente olmayan zeytin yaprağı ekstraktında ve Lb. plantarum ATCC 14917 ile fermente edilen zeytin yaprağının sıvı kısmının ekstraktında yüksek antimikrobiyal aktivite ve plazmid DNA'da H2O2 kaynaklı DNA hasarına karşı koruyucu bir etki belirlenmiştir. Nano-taşıyıcı bir sistem olan proniozomlara yüklenen zeytin yaprağı ekstraktının antioksidan aktivitesinin korunduğu görülmüştür. Laktoz-bazlı proniozomal ekstrakt kademeli bir salım profili sergilemiş ve zeytin yaprağı ekstraktını asidik ortamda bozunmaya karşı korumuştur. Tüm formülasyonlar 200 µg/mL'ye kadar güvenli olarak kabul edilmiştir.