Yazar "Çelik, Zeynep Dilan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe BORNOVA MİSKETİ ŞARAPLARININ DUYUSAL TANIMLAYICILARININ BELİRLENMESİ(2017) Darıcı, Merve; Karaoğlan, Selin Yabacı; Çelik, Zeynep Dilan; Cabaroğlu, TurgutBu çalışmada piyasada bulunan farklı firmalar tarafından üretilmiş Ege Bölgesi orijinli Bornova Misketişaraplarının, genel bileşimleri ve duyusal tanımlayıcıları belirlenmiştir. Şarapların duyusal analizlerindeTanımlayıcı Duyusal Analiz yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen duyusal analiz verilerine Temel BileşenAnalizi (PCA) uygulanmıştır. Bornova Misketi Şaraplarının alkol oranları hacmen %11.0 ile %14.4arasında, toplam asit miktarları 6.1 g/L ile 7.8 g/L arasında değişmiştir. Tüm şaraplar uçar asit ve kükürtdioksit miktarları bakımından Türk Gıda Kodeksine uygun bulunmuştur. Bornova Misketi şaraplarınauygulanan Lezzet-Aroma Profil Analizi sonuçlarına göre renk bakımından şaraplar benzer bulunmuş,renk skalasında açık sarı-saman sarısı olarak değerlendirilmiştir. Temel Bileşen Analizi sonuçlarına göreBornova Misketi şarapları duyusal açıdan, bir örnek hariç birbirine yakın bir şekilde gruplanmıştır.Şaraplar lavanta-ıhlamur, tropik meyve, narenciye, çiçek ve ağaç meyveleri kokuları ile pozitif korelasyongösterirken ekşilik ve acılık kriterleri ile ters korelasyon göstermiştir