Uslu, MerveŞaşmaz, Hatice KübraEreli, EsraKelebek, Haşim2025-01-062025-01-0620242636-78742630-603410.36846/CJAFS.2024.137https://doi.org/10.36846/CJAFS.2024.137https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1247848https://hdl.handle.net/20.500.14669/791Bu çalışmada, Adana ilinde satılan 21 farklı kuru incir örneğinin şeker bileşimi antioksidan kapasitesi, toplam fenolik madde miktarı, aflatoksin B1 (AFLB1) toplam aflatoksin (AFLB1+ AFLB2+ AFLG1+ AFLG2) ve okratoksin A (OTA) gibi mikotoksin analizleri yapılarak toksik özellikleri değerlendirilmiştir. Kuru incirlerin antioksidan aktivitesini belirlemek için 2,2-Difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) ve 2,2-azinobis (3-etilbenzotiyazollin-6-sülfonik asit) (ABTS) yöntemleri kullanılmıştır. Şeker bileşimi, OTA ve aflatoksin analizleri yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) ile yapılmıştır. Kuru incir örneklerinin çoğunun Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği'nde belirtilen aflatoksin ve okratoksin limitlerini aşmadığını göstermiştir. Bu çalışma, Adana'da satılan kuru incirlerin antioksidan kapasitesi ve mikotoksin düzeyleri açısından önemli bir değerlendirme sunmaktadır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessHPLCFicus caricaantioxidant capacityaflatoxinmycotoxinochratoxinKuru İncirlerin Biyoaktif Özellikleri, Aflatoksin ve Okratoksin A Düzeylerinin DeğerlendirilmesiArticle1251108124784839