Dölekoğlu, Celile ÖzçiçekGün, Arife SemaÖngel, Işıl VarŞengül, SedaGiray, Fatma HandanDağlıoğlu, Cansu2025-01-062025-01-062017https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/617513https://hdl.handle.net/20.500.14669/92415.09.2017Gıda israfı küresel düzeyde artan bir endişe yaramakta ve azaltmak için çözüm yolları arayışlarını da artırmaktadır. Doğru çözümlerin bulunması ve uygulanabilmesi sorunun tanımlanmasıyla mümkün olacaktır. Gıda israfı gibi geniş kitleleri ilgilendiren, her ürün için farklı özellikler içeren karmaşık bir sorunun çözümü de zaman alıcıdır. Gıda israfında hangi aşamalarda israfın nasıl olduğunu ortaya koymak bu noktada önemlidir. İsrafta en büyük payı haneler almaktadır. Bu çalışma Türkiye’de hane düzeyinde gıda israfını belirlemek amacıyla farklı coğrafyalarda bulunan 3 ilde yapılan anket sonuçlarını içermektedir. Anketler 2016 ve 2017 Haziran ayında Erzurum, İzmir ve Adana ilinde 1155 hane ile yapılmıştır. Çalışmada israf miktarının yanı sıra atık yönetimi, israf algısı, gıda satın alma ve muhafaza rutinleri de değerlendirilmiştir. Anket yapılan dönemde hanelerin toplam israfı yaklaşık 7,5 ton/ay’dır. 180 ailede israf olmadığı gözlenmiştir. Erzurum’da israf yapmayan hane sayısı diğer illere göre yüksektir. En yüksek israfın Adana ilinde olduğu belirlenmiştir. Adana’da haftalık 823 kg ürün israf edilirken, Erzurum’da 652 kg, İzmir’de ise 393 kg israf yapılmıştırtrinfo:eu-repo/semantics/openAccessOrganik atıkTürkiyeatık yönetimiGıda israfıPROBITgıda atıgıTürkiye'de Hane halkı Gıda İsrafının BoyutlarıProject11617513