Toparlak, EsinKola, Osman2025-01-062025-01-0620221303-31072822-2873https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1112198https://hdl.handle.net/20.500.14669/1238Amaç: Bu makalede zeytinin çok değerli bir ürün olan zeytinyağına işlenmesi sırasında açığa çıkan üretim prosesi atık/yan ürünleri zeytin yaprağı, pirina ve karasuyun gıda endüstrisi başta olmak üzere farklı kullanım alanlarında değerlendirmesine yönelik yapılmış araştırmalar derlenmiştir. Sonuç: Zeytinyağı üretimi atık/yan ürünleri, sahip oldukları içerik göz önüne alınıp kaynak olarak düşünüldüklerinde ve doğru kullanıldıklarında hem çevre kirliliğini önleme hem de ülkelerin ekonomisine katkı sağlama potansiyelindedir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessAtıkatık değerlendirmepirinazeytin karasuyuzeytin yaprağıZeytin yaprağı, pirina ve karasuyu gıda ve yem sektörlerinde değerlendirme çalışmalarıReview Article1728111121980