Kola, OsmanGökalp, Sümeyye2025-01-062025-01-062021https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=8tbPippmWV_b-Irrn9YEAgrrV52TD1Awhp6g9QgNrgZgWMpO12pqZrSVjmbZD4yQhttps://hdl.handle.net/20.500.14669/174Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim DalıTıbbi ve aromatik bitkilerden biri olan moringa bitkisi ve moringa tohumlarının ele alındığı bu tez çalışmasında; ODC, PKM1 ve MOMAX 3 moringa çeşitlerine ait tohumlardan soğuk presyon ve çözgen ekstraksiyon yöntemiyle yağ elde edilmiştir. Farklı iki yöntem ile elde edilen (soğuk presyon ve çözgen ekstraksiyon) moringa yağlarının bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin yanısıra özellikle yağ asidi kompozisyonları, trigliserit içerikleri, sterol dağılımları ve tokoferol içerikleri belirlenmiş ve birbirleriyle kıyaslanmıştır. Moringa yağı üretiminde kullanılan ODC, PKM1 ve MOMAX 3 moringa çeşitlerine ait tohumların protein değerinin sırasıyla %22.78, %20.66 ve %24.66 ve ham yağ veriminin ise çözgen ekstraksiyonunda %26.46-28.19, soğuk presyon yönteminde ise %24.20-26.30 arasında değiştiği belirlenmiştir. Moringa tohumlarına (ODC, PKM1 ve MOMAX 3) ait yağlarda başlıca yağ asitlerinin Palmitik asit (16:0), Stearik asit (18:0), Oleik asit (18:1n9), Araşidik asit (20:0) ve Behenik asit (22:0) olduğu ve sırasıyla %5.59-7.26, %5.37-5.89, %63.31-70.04, %2.67-3.71 ve %3.82-5.73 arasında değiştiği ve başlıca yağ asidinin Oleik asit (%63.31-70.04) olduğu belirlenmiştir. Moringa tohum yağlarında başlıca trigliserit yapısının triolein (OOO; %35.63-36.50) ve başlıca tokoferolün ise ?-tocopherol (15.88-18.91 µg/g) olduğu saptanmıştır. Soğuk presyon ve çözgen ekstraksiyon yöntemi ile elde edilen ODC, PKM1 ve MOMAX 3 çeşidine ait moringa tohum yağlarında başlıca sterolün ise ?-Sitosterol (%39.04-42.11) olduğu tespit edilmiştir.The goal of this thesis was to evaluate physical and chemical properties of oils extracted from the seeds of a medicinal aromatic plant, Moringa, by cold pressing and solvent extraction. The seeds of three different Moringa varieties, ODC, PKM1 and MOMAX were used in this study. Several physical and chemical properties as well as fatty acid compositions, triglyceride, sterol and tocopherol contents of the Moringa oils obtained by both cold pressing and solvent extraction from these seeds were determined and compared with each other. Protein contents of the Moringa seeds, ODC, PKM1 and MOMAX 3 were determined as 22.78, 20.66 and 24.66%, respectively. Crude oil yields were found to range between 26.46 and 28.19% in solvent extraction and between 24.20 and 26.30 % in cold pressing. Main fatty acids in the oils of Moringa seeds were found to be palmitic (16:0) (5.59-7.26%), stearic (18:0) (5.37-5.89%), oleic (18:1n9) (63.31-70.04%), arachidic (20:0) (2.67-3.71%) and behenic acids (22:0) (3.82-5.73%). Oleic acid was the major fatty acid found in Moringa seed oils. The major triglyceride, tocopherol and sterol in the oils were determined as triolein (OOO; 35.63-36.50%), ?-ocopherol (15.88-18.91 µg/g) and ?-Sitosterol (39.04-42.11%).trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGıda MühendisliğiFood EngineeringBazı moringa oleıfera tohum yağlarının fizikokimyasal özellikleri, yağ asidi, sterol ve tokoferol içerikleriPhysiochemical properties, fatty acid, sterol and tocopherol contents of some moringa oleifera seed oilsMaster Thesis791676007