Büyükkurt, Özlem KılıçSevindik, OnurGüçlü, GamzeKelebek, HaşimSelli, Serkan2025-01-062025-01-0620232636-78742630-603410.36846/CJAFS.2023.127https://doi.org/10.36846/CJAFS.2023.127https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1222862https://hdl.handle.net/20.500.14669/790Bu çalışmanın amacı farklı yağ ekstraksiyon yöntemlerinin (çözgen destekli soğuk ekstraksiyon (SE), 80°C'de Soxhlet ekstraksiyon (SH-80) ve 160°C'de Soxhlet ekstraksiyon (SH-160)) sakız ağacı ham meyve yağı verimi ve aroma profili üzerine etkisini incelemektir. Yağ verimleri sırasıyla %4.69, %4.84 ve %6.99 olarak tespit edilmiştir. Bütün yağlarda toplam 56 adet aroma bileşiği saptanmış ve yağ örneklerini oluşturan aroma gruplarının monoterpenler, monoterpenoidler, seskiterpenler, seskiterpenoidler, aldehitler, alkoller, esterler, ketonlar ve furan olduğu belirlenmiştir. Aroma profilleri karşılaştırıldığında SE ile SH-80 yöntemlerinde baskın aroma grubunun monoterpenler olduğu; SH-160 ile elde edilen yağda ise aldehitler olduğu saptanmıştır. Elde edilen bulgular ışığında SE yönteminin en uygun olduğu sonucuna varılmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGC-MSsakız ağacıaromaHS-SPMEP. lentiscus L.ham meyve yağıFarklı Yağ Ekstraksiyon Metotlarının Sakız Ağacının (Pistacia lentiscus L.) Meyve Yağı Aroma Profili Üzerine EtkisiArticle4042393122286238