Kılıç, FatihAkkaya, Murat ReisMemili, Nuran2025-01-062025-01-0620182148-268310.31590/ejosat.397549https://doi.org/10.31590/ejosat.397549https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/306521https://hdl.handle.net/20.500.14669/726Günümüzde birçok kurum personel yemek hizmetlerini dış alım metoduyla profesyonel yemek şirketlerden temin etmektedir. Bu hizmetkarşılığı yemek şirketlerine talep ettikleri yemek miktarı kadar ücret ödemektedirler. Yemeklerin cinsine, çıktığı güne, şirketçalışanlarının davranışlarına ve çalışan sayısına göre günlük tüketim miktarı değişmesine rağmen çoğu kurum kişisel tahminlerle kararvermekte ve israf oluşmaktadır. Bu çalışmada bir üniversite yemekhane sisteminden alınan veriler WEKA açık kaynak kodlu yazılımıvasıtasıyla Yapay Sinir Ağı, Destek Vektör Makinası ve Regresyon analizi metotları kullanımı ile günlük talep miktarının tahminiyapılmış ve ilgili metotların performans karşılaştırılması sunulmuştur. Yapılan çalışma ile üniversite gibi farklı davranışlara sahiptüketici tipine göre farklı metotların baskın olduğu ve seçilecek metot ile atık yemek miktarının minimize edilebileceği önerilmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessİşletmeİstatistik ve OlasılıkBilgisayar BilimleriYapay ZekaYemekhane için Yapay Zekâ Teknikleri Kullanımı ile Günlük Talep TahminiArticle7113653065210