DSpace Repository

Gıda Kayıpları, İsraf ve Toplumsal Çabalar

Show simple item record

dc.contributor.author Ozcicek Dolekoglu, Celile
dc.date.accessioned 2020-03-11T08:40:25Z
dc.date.available 2020-03-11T08:40:25Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation ÖZÇİÇEK DÖLEKOĞLU, C . (2017). Gıda Kayıpları, İsraf ve Toplumsal Çabalar. Tarım Ekonomisi Dergisi , 23 (2) , 179-186 . DOI: 10.24181/tarekoder.364946 tr_TR
dc.identifier.issn 1303-0183
dc.identifier.uri http://openaccess.adanabtu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/784
dc.identifier.uri https://doi.org/10.24181/tarekoder.364946
dc.description TR Dizin indeksli yayınlar koleksiyonu. / TR Dizin indexed publications collection. tr_TR
dc.description.abstract Yeni yüzyılın en önemli tartışma konuları soğuk savaş, güç dengelerinin değişmesi, ekonomik krizler ve yoksulluk, açlık olmuştur. Ve yeni yüzyılda gerçekleştirilmesi gereken temel hedeflerin başında yoksulluğun azaltılması kayıtlara geçmiştir. Uluslararası yoksulluk sınırına göre dünya nüfusunun hala l/5'i günde ABD'nın altında gelirle yaşamaktadır. İyileşmelere rağmen Asya-Pasifik, Sahra Altı Afrikası ve Latin Amerika-Karaiplerde açlık önemli boyuttadır. Aç nüfus sayısı ABD, Kanada ve AB'nin toplam nüfusuna eşittir. Dünyada aç nüfusu besleyecek gıda yeterli düzeyde üretilmektedir. Bu gıdaların adil bölüşümünün olmaması ile birlikte tüm ülkelerde değişen nedenlerle ortaya çıkan gıda savurganlığı da önlenmesi gereken bir sorundur. Dünyada her yıl üretilen gıdanınl/3'ü (1.3 milyon ton) çeşitli nedenlerle tarladan çatala kaybolmaktadır. Kaybolan bu g1da Sahra altı Afrika'nın yaklaşık 5-6 yıllık toplam gıda üretimine eşdeğerdir. Sosyo-ekonomik sınıflandırması ne olursa olsun tüm ülkelerde gıda zincirinde israf/kayıp yaşanmaktadır. Gelişmiş ülkelerde tüketici, perakendeci düzeyinde yaşanan kayıplar gelişmekte olan ülkelerde hasat ve depolamada yaşanmaktadır. Ve bu ülkeler için de farklı çözümler söz konusudur. Gelişmiş ülkelerde tüketici bilinçlendirilmesi ve paydaşların işbirliği; gelişmekte olan ülkelerde üreticinin eğitimi, altyapının iyileştirilmesi, daha iyi teknoloji kullanımı için üreticinin desteklenmesi önceliklidir. tr_TR
dc.description.abstract Cold war, changes in the balances of power, economic crises, poverty and hunger have been the most important discussion topics in the new century. Among those, reducing poverty is become one of the main objectives. According to the international poverty line of one-fifth ofthe world's population has daily income of less than US Dollars. Despite progress, the Asia-Pacific, Sub-Saharan Africa and in Latin America-Caribbean hunger is still major problem. The total number of people suffering hunger in the World is more than the combined populations ofUSA, Canada and the European Union. Enough food is produced worldwide to feed all the people in the World. However, despite this truth, nearly millions people are suffering from chronic hunger today. There are wide range of factors that contribute to this problem, but perhaps one of the most significant is poor food distribution and also food waste. It is estimated that one third of all food produced is wasted from farm to fork. This waste is equivalent to to year of total food production of Sub-saharan Africa. Whatever the socioeconomic classification ofcountry, all countries have food loss/waste problem. Large amounts of food is still lost during the production process in developing countries, however, due to lack of infrastructure and poor equipment. ln developed countries food waste is mostly big problem at consumption and retail stage. Different solutions are recommended for these countries; in the developed world, they include consumer awareness raising and stakeholders partnerships. The developing countries' drivers include raising of farmers education, improve the infrastructure, and supported better technology.
dc.language.iso other tr_TR
dc.publisher Tarım Ekonomisi Dergisi / Tarım Ekonomisi Derneği tr_TR
dc.relation.ispartofseries 2017;Volume: 23 Issue: 2
dc.subject Sosyal tr_TR
dc.subject İktisat tr_TR
dc.subject İşletme tr_TR
dc.subject Gıda İsrafı tr_TR
dc.subject Gıda Kaybı tr_TR
dc.subject Sivil İnisiyatif tr_TR
dc.subject Organic Atık tr_TR
dc.subject Food Waste tr_TR
dc.subject Food Lost tr_TR
dc.subject Social Initiative tr_TR
dc.subject Organic Wastage tr_TR
dc.title Gıda Kayıpları, İsraf ve Toplumsal Çabalar tr_TR
dc.title.alternative The Social Initiative 0n FoodLoss and Waste tr_TR
dc.type Article tr_TR


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account