dc.contributor.author |
Kelebek, Hasim |
|
dc.contributor.author |
Selli, Serkan |
|
dc.date.accessioned |
2019-12-10T13:08:39Z |
|
dc.date.available |
2019-12-10T13:08:39Z |
|
dc.date.issued |
2018-12 |
|
dc.identifier.citation |
Kelebek, H , Selli, S . (2018). LC-DAD-ESI-MS/MS characterization of soybean phenolics extracted with various solvents. Artıbilim: Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi , 1 (2) , 70-78. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/artibilim/issue/41954/491851 |
tr_TR |
dc.identifier.issn |
2667-808X |
|
dc.identifier.uri |
http://openaccess.adanabtu.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/682 |
|
dc.identifier.uri |
https://dergipark.org.tr/tr/pub/artibilim/issue/41954/491851 |
|
dc.description |
TR Dizin indeksli yayınlar koleksiyonu. / TR Dizin indexed publications collection. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Phenolics are broadly distributed in the plant kingdom and the most abundant secondary metabolites of plants. Over the past few years, preparation of phenolic extracts from different plants, purification of phenolic compounds and their identification have become a major area of health- and medical-related research. In this study, the effect of extraction solvents (methanol, ethanol, acetonitrile and acetone), on total phenolic content, antioxidant activity, and the composition of the phenolic compounds in soybean extracts were studied. The antioxidant activity was determined using two different methods: DPPH and ABTS assays. Liquid chromatography coupled to diode array detection and electrospray ionisation tandem mass spectrometry (LC-DAD-ESI-MS/MS) was used for identification and quantification of phenolic compounds. All the parameters analyzed were found to be affected by the extraction method, especially by the solvent used, and the best results were obtained in the methanolic extract. The methanolic and ethanolic extracts exhibited strong antioxidant activity. Genistein-7-diglucoside, daidzin, genistin, 4’ 7 dihidroxiflavan, daidzein, and genistein were found as major isoflavonoids in all extracts. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Fenolik bileşikler bitkiler aleminde en yaygın ve en fazla bulunan sekonder metabolitlerdir. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, çeşitli bitkilerden fenolik ekstraktların hazırlanması, saflaştırılması ve tanımlanması sağlık üzerine yapılan araştırmalar arasında önemli bir alan oluşturmuştur. Bu çalışmada, ekstraksiyon çözgenlerinin (metanol, etanol, asetonitril ve aseton) soya fasulyelerinin toplam fenolik içeriği, antioksidan aktivitesi ve fenolik bileşik profili üzerine etkisi araştırılmıştır. Ekstraktların antioksidan aktiviteleri DPPH ve ABTS yöntemleriyle belirlenmiştir. Diyot array detektörüne sahip sıvı kromatografisi ve elektrosprey iyonizasyon tandem kütle spektrometresi (LCDAD-ESI-MS/MS), fenolik bileşikleri tanımlamak ve kantifikasyon amacıyla kullanılmıştır. Tüm parametrelerin ektraksiyon yönteminden özellikle çözgen türünden etkilendiği ve en iyi sonuçların metanol ekstraktı ile elde edildiği belirlenmiştir. Metanol ve etanol ekstraktlarının kuvvetli antioksidan aktiviteye sahip olduğu gözlemlenmiştir. Genistein-7-diglukozit, daidzin, genistin, 4’7 dihidroksiflavan, daidzein, ve genistein bütün ekstraktlardaki önemli izoflavonoidler olarak saptanmıştır. |
|
dc.language.iso |
en |
tr_TR |
dc.publisher |
Artıbilim: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi = Artıbilim: Adana Alparslan Türkeş Science and Technology University Journal of Science / Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi |
tr_TR |
dc.relation.ispartofseries |
2018;Volume: 1 Issue: 2 |
|
dc.subject |
Antioxidant capacity |
tr_TR |
dc.subject |
Extraction methods |
|
dc.subject |
LC-MS/MS |
|
dc.subject |
Soybean phenolics |
|
dc.subject |
Antioksidan kapasite |
|
dc.subject |
ekstraksiyon yöntemleri |
|
dc.subject |
Soya fasulyesi fenolikleri |
|
dc.title |
LC-DAD-ESI-MS/MS characterization of soybean phenolics extracted with various solvents |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Çeşitli çözgenlerle ekstrakte edilen soya fasulyesi fenoliklerinin LC-DAD-ESI MS/MS ile karakterizasyonu |
|
dc.type |
Article |
tr_TR |